Historie Bredevoort

vestingstad_grootTussen Aalten en Winterswijk, een beetje links van de weg, ligt het oude stadje Bredevoort. Vroeger was dit kleine plaatsje het bestuurscentrum van het oostelijk deel van de huidige Achterhoek. De huidige gemeenten Dinxperlo, Aalten en Winterswijk vormden samen met het stadje Bredevoort de voormalige heerlijkheid Bredevoort. Dit kleine landje was ooit het bezit van de roemruchte graven Van Lohn, van de graven en hertogen van Gelre, van Karel V en Philips II, van de Staten van Gelderland en van Koning-stadhouder Willem III en diens navolgers. Van 1612 tot 1795 was Bredevoort tevens een garnizoensstadje.

In de middeleeuwen stond in Bredevoort een groot kasteel - op de plek waar nu het gebouw “Boek op ‘t Zand” staat - en op de voorburg ervan bouwden de adellijke borgmannen hun huizen. Zo ontstond Bredevoort in de middeleeuwen als ridderstadje. sint-jorsiOp de toren van de Bredevoortse kerk aan de markt prijkt nog altijd fier St. Joris die de draak verslaat. Hij houdt als schutspatroon van Bredevoort de herinnering wakker aan de ridderlijke tijden.

Bredevoort beschermd stadsgezichtvestingstad_monument

Vele huizen van Bredevoort binnen het gebied van de beschermde historische stadskern dateren uit de 17e eeuw. Door drie grote rampen die het stadje troffen is de middeleeuwse bebouwing geheel verdwenen. In 1597 was er een grote stadsbrand na de inneming door Prins Maurits, in 1619 teisterde een tweede stadsbrand de huizen en in 1646 sloeg op 12 juli de bliksem in het kruitmagazijn van het kasteel, dat met vele huizen in het stadje tot een ruïne werd. Op de oude fundamenten werden weer huizen gebouwd voor de soldaten, de functionarissen en de ambachtslieden voor het garnizoen.

                                                                                                                   Onze startlocatie per 2013

Onze Sponsoren 

 

        Rode Kruis Amersfoort

Onze binnen locatie's

          Onze start locatie

Olde-molle2

          Caferust Varsseveld

      Grote rust halverwege

Laatste binnenrust

Ciko'66

                Finish lokatie

Onze herinneringen

Pinsmore 

               Pins&More

Button-kampioen

       Button kampioen