De Achterhook

De Achterhoek (Nedersaksisch: Achterhook) is een streek in het oosten van Nederland in de provincie Gelderland en beslaat het gebied tussen de IJssel in het westen, de Oude IJssel in het zuidwesten, de Duitse grens in het zuiden en oosten en de Overijsselse streken Salland en Twente in het noorden.

De Achterhoek bestaat uit gebieden die in de geschiedenis door verschillende graven zijn bestuurd. Om die reden wordt het gebied ook wel De Graafschap genoemd. Het westelijke (en grootste) gedeelte van het gebied komt ongeveer overeen met de voormalige Graafschap Zutphen. De noord-oostkant wordt gevormd door de Heerlijkheid Borculo (waaronder dorpen Borculo, Lichtenvoorde, Neede, Eibergen en Groenlo welke door de Heren van Bronckhorst werd bestuurd. De naam Achterhoek is in gebruik voor het gebied dat ruwweg wordt begrenst door de rivieren de IJssel en de Oude IJssel in het westen, de provinciegrens tussen Gelderland en Overijssel in het Noorden en de landsgrens tussen Nederland en Duitsland in het oosten en zuiden.

De ten zuidwesten van de Achterhoek gelegen streek De Liemers wordt wel eens gezien als onderdeel van de Achterhoek, maar is in feite een andere streek. Doetinchem, Winterswijk en Zutphen zijn de grootste plaatsen in de Achterhoek. Doetinchem is met 56.000 inwoners veruit het grootst en wordt met al zijn voorzieningen ook vaak de hoofdstad van de Achterhoek genoemd.

                                                                                                                   Onze startlocatie per 2013

Onze Sponsoren 

 

        Rode Kruis Amersfoort

Onze binnen locatie's

          Onze start locatie

Olde-molle2

          Caferust Varsseveld

      Grote rust halverwege

Laatste binnenrust

Ciko'66

                Finish lokatie

Onze herinneringen

Pinsmore 

               Pins&More

Button-kampioen

       Button kampioen