Nationaal Park Veluwezoom (bron www.natuurmonumenten.nl)

 Nationaal Park Veluwezoom is een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden van Natuurmonumenten. Met zijn uitgestrekte bossen, heidevelden, voormalige stuifzandvlaktes en bijzondere landgoederen is het ook een van de meest afwisselende gebieden. Zomers raakt u betoverd door bloeiende heide. In de herfst is er de geur van gevallen bladeren. ‘s Winters is het landschap in een diepe winterslaap.

wild_zwijn_posbank
 
 
 
 
Edelherten
Veluwezoom is sterk gevormd door de laatste twee ijstijden, toen oprukkend landijs en erosie een heuvelachtig landschap achterlieten. De Posbank spant met 110 meter boven NAP de kroon. Voor een ontmoeting met groot wild kunt u terecht in de natuurobservatieposten Herikhuizen en de Elsberg. In september en oktober kunt u hier bronstige edelherten zien en horen. In de uitgestrekte bossen leven ook tal van andere dieren, zoals wild zwijn, damhert, ree, vos, das, boommarter, ree en havik. Ook leven er zo’n 400 soorten dag- en nachtvlinders in Veluwezoom.

 

heidevelden_posbank
 
 
 
Uw steun is hard nodig
Natuurmonumenten is trots op dit mooie gebied. We doen ons uiterste best het in goede conditie te houden. Uw steun is daarbij hard nodig. Want waardevolle natuur zoals Nationaal Park Veluwezoom is allesbehalve vanzelfsprekend. Om de natuur in stand te houden is regelmatig onderhoud noodzakelijk. Dankzij uw bijdrage kunnen wij ingrijpen waar dat nodig is. Zo verdringen bomen en struikgewas de heide als Natuurmonumenten niets doet. Daarom laten we in delen van het heidegebied Schotse Hooglanders en IJslandse paarden grazen. Deze dieren zorgen voor een gevarieerd en soortenrijk bos- en heidelandschap.
 
Dynamisch kringloopbos
Onze boswachters beheren de parkbossen met hun exotische bomen op de oude landgoederen Rhederoord, Beekhuizen en Heuven. We herstellen oude lanen en doorkijkjes en laten gebouwen restaureren. In donkere naaldbossen maken we open plekken waar licht op de bodem kan vallen. Loofbomen, struiken en bosplanten ontkiemen op de open plekken en trekken insecten, vogels en zoogdieren aan. Dood hout laten we liggen omdat paddenstoelen en insecten er al snel bezit van nemen. Insecten zijn een lekker hapje voor zangvogels en kleine zoogdieren. Zo stimuleert Natuurmonumenten een dynamisch kringloopbos vol nieuw leven.
 
Avontuurlijke excursies
Voor actieve buitensporters is Veluwezoom een prima bestemming. Er liggen een uitdagende ATB-route en een uitgebreid netwerk van wandel-, fiets- en ruiterpaden. Bezoekerscentrum Veluwezoom biedt avontuurlijke excursies voor jong en oud. Kijk voor het actuele programma-aanbod in onze
activiteitenagenda. U kunt hier ook fietsen huren en routekaarten kopen. Voor een gezonde lunch of diner kunt u terecht in Paviljoen De Posbank of Brasserie Veluwezoom bij het bezoekerscentrum. Op de menukaart staan biologische (streek)producten. Voor de kinderen is er pannenkoekenhuis De Carolinahoeve.

                                                                                                                   Onze startlocatie per 2013

Onze Sponsoren 

 

        Rode Kruis Amersfoort

Onze binnen locatie's

          Onze start locatie

Olde-molle2

          Caferust Varsseveld

      Grote rust halverwege

Laatste binnenrust

Ciko'66

                Finish lokatie

Onze herinneringen

Pinsmore 

               Pins&More

Button-kampioen

       Button kampioen